Nå kommer den kalde fine tida
Gode tiltak før kulda setter inn
Utvendige fasader er et naturlig sted å starte. Se etter skader som malingsflass, sprekker, eller utette skjøter. Ikke glem å sjekke vinduer og andre skarpe kanter. Dersom du finner en skade så bør du flekkmale med en gang, og så man gjennomføre full fasadevask og maling til våren eller sommeren.
Taket er den femte fasaden, og er kanskje den delen av huset som er meste utsatt for tung snø og kraftig vind og nedbør. Se godt etter skadet taksten, eller hull i dekket. Ikke glem takhatter og pipeoverganger. Husk også å sjekke tak og møne jevnlig gjennom vinteren slik at farlige istapper ikke bygger seg opp.
Takrenner og nedløp er ting som er vanskelige å se, og som dermed fort blir glemt. Skader her oppstår over tid, og når de først blir oppdaget, er det som regel for sent. Her er det med andre ord bare å komme seg opp på taket og fjerne løv og skitt før snøen kommer.
Utekraner forårsaker ofte småsaker som er fort gjort å glemme. Ikke la det stå vann i rør som kan fryse, og husk at dette også gjelder vannlåser, avløp og sluk. Tøm for vann, tilsett egnet frostvæske, og eventuelt avløpsåpner. Har du hytte eller camping, så husk å gå vanninstallasjonene her også.
Møkkete markiser og parasoller fulle av jordslag er ikke pent når våren kommer. Vask og skrubb med mild såpe for å unngå å ødelegge impregneringen. Gjør gjerne jobben når det er overskyet. Det er også mulig å etter-impregnere før du setter utstyret bort. Husk å la markiser og parasoller tørke godt, før det lagres på et tørt sted.
Utemøbler og utegrill blir mye brukt på sommeren, og fortjener å bli tatt godt vare på. Rengjør og tørk godt, og påfør gjerne litt olje eller impregnering på møbler laget av tre. Bevegelige deler og skruer smøres med olje. Rens grillen med grillrens før du pakker den ned for vinteren.
Gressklipper og hageutstyr kan holde i mange år om det bare får litt enkelt vedlikehold etter endt sesong. Børst og vask gressklipperen godt, og ikke glem å tømme oppsamlingsboksen. Smør inn wirer og hengsler, og tøm tanken for bensin, eller tilsett stabiliserende væske. Har du elektrisk klipper, så ta ut batterier og oppbevar disse innendørs.
Sjekk snøfreseren, eller annet måke utstyr før snøen kommer. Få ting er så irriterende som når det har kommet uventet snø i løpet av natta, og freseren ikke starter. Gå over og sjekk at måkeutstyret er tilgjengelig og i orden, så slipper du å starte vinteren med å bli snødd inne.
Lurer du på når du skal måke taket?
SINTEF har i samarbeid med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) utarbeidet retningslinjer for når du bør vurdere å måke taket. Ut fra når huset ditt er bygd, kan man gi noen tommelfingerregler:
-
Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2 (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.
-
Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2
-
Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m2. Dette finner du også i Byggforskserien 471.041 Snølast på tak. Dimensjonerende laster.
Da ønsker vi alle en trygg og god vinter. Dersom du ønsker hjelp til store eller små vinterforberedelser, så er det bare å ta kontakt. Ta kontakt her!